Tech45 is een wekelijkse technologiepodcast.
In ongeveer 45 minuten loodst een panel geeks je door het interessantste technieuws van de voorbije week.

#282: Interessante sector 2/03/2016

Met Maarten Hendrikx, Stefaan Lesage, Davy Buntinx, Toon van de Putte en Steven Op de beeck

Facebook heeft eindelijke nieuwe reactieknoppen, Boston Dynamics jaagt ons allemaal weer de stuipen op het lijf met veel te realistische robots en Skype... Tja... Skype had het wat moeilijk deze week.

Onderwerpen: - - - - - - - - - -

Shownotes

Onderwerpen

Tips

Reacties

 • Ik vind het grappig dat de meeste panelleden niet zomaar willen dat hun verzekering maatschappij hen controleert (wat ik snap), maar als de vraag komt, wat als je de auto leent aan een 18 jarige dochter of zoon.
  Dan zijn jullie het kwasi unaniem eens dat je dan wel een gelijkaardig systeem installeert om haar of hem te controleren.

  Ik bedoel dat niet als oordeel. maar als observatie. Waarom is dat anders voor jullie?

 • Gilian Colsen

  Jullie hadden het over een vergelijkbare chips dan die van de RaspberryPi Zero die voor 9 euro via kickstarter aangeboden zou worden. Op dat moment valt het geluid weg. Kunnen jullie die kickstarter nog een keer noemen?

 • Jan D

  zoals ik het heb begrepen zouden ze dan eerder een onafhankelijk systeem installeren dat geen gegevens naar verzekeraar doorstuurt, maar wel uit te lezen is door hen zelf als (ongeruste) ouders

 • yep, en dus voor onszelf willen we privacy, maar onze kinderen krijgen geen privacy (van ons)

 • Jan D

  er is (voor mij dan toch) een verschil tussen privacy naar buitenstaanders toe (zoals de verzekeraars of andere bedrijven) en de privacy binnen het gezin.
  ik heb er geen problemen mee als iedereen binnen mijn gezin, inclusief de kinderen, op eender welk moment weet waar ik ben, maar mijn verzekering heeft daar weinig of geen zaken mee, zeker niet om daar mijn polis van te laten afhangen.
  als u zelf kinderen hebt, veronderstel ik dat u ook graag weet waar deze zich bevinden?

 • Ik hoor dat dat voor jou anders is. Voor mij is er voor een kind en vooral een volwassen kind (wat je moet 18 zijn om te rijden) eigenlijk geen verschil.
  Het gaat over een buitenstaande autoriteit die vind dat ze recht heeft op die data. (of een incentive koppelt aan de data: korting/mijn auto gebruiken)

  Ja, mijn vrouw kan bij mij op zoek mijn iPhone vinden waar ik ben en omgekeerd. Als ik onderweg ben naar iemand met de wagen zal ik zeer regelmatig een waze berichtje sturen zodat ze me kunnen volgen. Dat is voor mij anders omdat we in die situaties op het zelfde niveau staan. Dat is anders met een kind of een verzekeringsmaatschappij (voor mij.)

  ja ik heb 3 (minderjarige) kinderen en nee ik hoef niet op elk moment te weten waar ze zijn. (maw je veronderstelling is fout.) Wat wij proberen doen in onze opvoeding is onze kinderen verantwoordelijkheid geven waar we denken dat ze aan toe zijn , en ze daar dan ook in te vertrouwen.

  Ze gaan alle drie met de fiets naar school, de oudste van 13 doet dat alle dagen zonder volwassene erbij. En ik kan me voorstellen dat de eerste keer hij dat alleen deed, dat ik hem misschien gevraagd zal hebben om een smsje of zo te sturen als hij toegekomen is. Ik ben zelfs niet zeker of ik het vroeg. Wat ik wel weet is dat ik me dat helemaal niet meer afvraag.
  We hebben geen tracking software op zijn GSM gezet. Ik kan dus op geen enkel moment zien waar hij is. voor mij is opvoeden ook leren loslaten. (Wat niet makkelijk is)
  Maar ook de andere gaan regelmatig alleen naar huis of school.

  En hoe jonger ze zijn, hoe meer grenzen zitten aan wat ze mogen doen (waar we ze in vertrouwen) In die zin lijkt het me logischer dat je bij een kleuter eerder zou moeten kunnen zien waar die zit, dan bij een 18-jarige.

  Als mijn kinderen 18 zijn en ik vertrouw ze met mijn auto, dan denk ik niet dat ik zo’n tracker device ga installeren. Als ik ze niet vertrouw dan krijgen ze mijn auto niet.
  ik verwacht dat als er een probleem is, dat zij me contacteren.

 • Jan D

  Ik begrijp uw standpunt, al ben ik het er niet volledig mee eens.
  Zelf heb ik gedurende 3 jaar een firmawagen gehad met trackingsoftware. Mijn baas kon op elk moment kijken waar ik mij bevond, en welke trajecten ik reed. Maar mijn baas had vertrouwen in mij (en mijn collega’s) en deed dit zelden of nooit. Dit was enkel geinstalleerd in geval van diefstal (er lag altijd veel duur telecommateriaal in de wagen) en/of in geval dat mijn baas vond dat er plots verdacht veel kilometers gedaan werden (maar ondanks dat ik in de weekends vaak echt veel kilometers reed, heb ik mijn baas nooit horen klagen).
  Ik geef dit maar mee om aan te tonen dat het perfect mogelijk is om iemand te vertrouwen en toch de mogelijkheid van tracking te voorzien zonder hier constant gebruik of misbruik van te maken. Het is gewoon fijn om te weten dat het er is, zodat in gevallen van nood tracking kan gedaan worden.

 • als het enkel voor diefstal is, kon het ook zo ingesteld zijn dat jij dat kan. Mijn zoon kan zijn gsm traceren. En soms help ik hem daarbij. maar ik kan de gsm niet traceren zonder zijn paswoord (en wil dat ook niet)

  Als het gaat over te veel kilometers dan gaat het wel over niet vertrouwen. Anders kan hij jou ook vragen hoeveel kilometer je doet.

  Vertrouwen is geen aan of af bit. Vertrouwen is een spectrum.

  ik vertrouw mijn vrouw . maar ik vertrouw ze niet om mij te opereren. Maar als we samen op een eiland vastzitten en ik heb een open wonde zal ik ook vragen of ze me zal dichtnaaien.

  je baas kan je vertrouwen voor je werk. maar niet voor je kilometers. of hij kan jou vertrouwen voor de kilometers maar hij weet niet of hij anderen mensen die een firmawagen krijgen zal vertrouwen. En dan lijkt het makkelijker om nu al de software voor iedereen te installeren.

  Ik denk dan, dan geef ik die mens geen auto.

  Voor een opgroeiend kind is er nog een ander aspect dat erbij komt. Medium is the message.

  Een van de krachtigste ondersteuningen die ik mijn kinderen wil geven, is zeggen, wat er ook gebeurd ik vertrouw dat jij de juiste oplossing zal kiezen,. aka medium is the message.

  jij kan denken, ik vertrouw mijn kind, maar een puber, die weet dat jij hem kan traceren, die voelt dat anders aan.

 • Jan D

  Wat mijn firmawagen betreft heb ik nooit van mijn baas het gevoel gekregen dat hij mij niet vertrouwde, integendeel zelfs. Ik kon mijn eigen wagen tracken, maar dat doe je maar 1x om te kijken of het wel werkt, je weet meestal wel waar je je eigen wagen achterlaat. De kilometers werden ‘gecontroleerd’ door wat wij ingaven bij het gebruiken van de tankkaart. Niet door systematisch trackingegevens te analyseren.

  Ik zal de GSMs van mijn 2 stiefkinderen en mijn eigen dochtertje (die momenteel nog te jong is om er een te hebben) ook nooit tracken. Dat is een persoonlijk toestel en op hun GSM doen ze wat ze willen binnen de gemaakte afspraken (die vooral met beleefdheid qua gebruik te maken hebben zoals niet tijdens het eten aan tafel). Ik zal nooit kijken wat ze tegen wie zeggen of wat ze allemaal uitsteken op hun GSM.

  Als ze oud genoeg zijn om met de wagen te rijden, en ze hebben hun eigen auto, geld voor mij hetzelfde. Dat is hun persoonlijke eigendom en daarmee doen ze wat ze willen, maar eventuele gevolgen in geval van misbruik zullen ze uiteraard zelf moeten dragen.

  Dit heeft alles te maken met vertrouwen binnen het gezin. Ik vertrouw mijn (stief)kinderen en mijn vrouw. Om even terug te gaan naar het originele onderwerp zoals behandeld in de podcast, vertrouw ik een verzerkingsmaatschappij die mij wil tracken voor het bepalen van de verzekeringspolis van de wagen?

  Zelfs als je daar ja op antwoord, kan je de vraag stellen wat ze gaan doen met die data. Is het enkel voor de autopolis, of gaan ze misschien op termijn ook kijken of je niet te vaak op parkings van fastfoodrestaurants staat om misschien uw hospitalisatieverzekering te verhogen?

 • toonvandeputte

  Dat concrete geval is de CHIP. Die Kickstarter is al afgelopen, maar hier vind je er meer info over: http://getchip.com/pages/chip

 • toonvandeputte

  Heb ik niet gezegd, denk ik. Wat ik *voor mezelf* evt. zou installeren is een dongle die data logt en/of waarmee je gegevens kan uitlezen. Gewoon, voor geekpunten.
  Ik denk niet dat ik mijn kinderen met zoiets zou willen tracken, volgens mij haalt dat ook weinig uit op lange termijn. Je kweekt er eerder mentaliteit mee dat het vooral gaat om ‘niet gepakt worden’.

 • dan had ik dat verkeerd begrepen…

 • Alex van den Hurk

  Ik wil graag inhaken op jullie Raspberry-Pi review. Ik deel jullie mening volledig wanneer je deze zou willen inzetten als desktop vervanger. Als een mini-pc kan deze echter naar mijn mening wel degelijk een functie vervullen in een thuis netwerk.

  De mediaspeler via OpenElec/Kodi werkt (uit de doos) erg soepel, zeker op de nieuwe Pi3. Ook kan je mbv het Pi-Hole github project voor de kosten van de Raspberry-pi,Case en voeding (uitgaande dat je beschikt over een netwerk kabel) een meesterlijke ad-blocker in je netwerk opnemen. Deze fungeert dan als (eerste) DNS server en blokkeert uit de doos zo’n 130.000+ ad-domeinen. Aanrader!

  Wat betreft de kosten, hier in Nederland zijn de pi’s kaal te koop vanaf €44.95. De case is in de regel vrij duur (tov de pi zelf), zo rond de 8-10€. HDMI en netwerk kabel is in de regel iets dat je nog over hebt, en de 2 ampere voeding doet in Nederland zo’n 10-15€. Je koopt een volledige set (pi, case, sd kaart, voeding en kabels) voor tussen de 65-90 euro, afhankelijk wat voor software je pre-installed wilt meebestellen. Zo kan je compleet een pi met kodi (incl plugins) bestellen zodat het letterlijk een kwestie is van aansluiten en gebruiken. Voor de avonturier heb je een nieuwe pi3+case voor 51€ (uitgaande dat je een 2A voeding over hebt van een gsm telefoon bijvoorbeeld eh hdmi/netwerk kabels in je bezig zijn).

  Ik kan slecht vergelijken met de prijzen in België maar in Nederland is deze goed verkrijgbaar, ook bij bedrijven in Noord-Brabant waardoor u als buren mogelijk deze zelfs zou kunnen ophalen (en advies kan vragen). In de regio Eindhoven zitten er meerdere.

  Ga vooral door met uw show, ik ben sinds een aflevering of 8 geleden ingehaakt en probeer deze vaak zodra deze uit is tijdens mijn commute naar het werk te luisteren.