Tech45 is een wekelijkse technologiepodcast.
In ongeveer 45 minuten loodst een panel geeks je door het interessantste technieuws van de voorbije week.

#325: Het omgekeerde frietjes-effect 25/01/2017

Met Maarten Hendrikx, Cindy de Smet, Davy Buntinx en Steven Op de beeck

Landbouwer Kris van Steenkiste komt ons vertellen hoe hij technologie 'op het veld' gebruikt: tractoren met GPS en drones om gewassen in de gaten te houden.

Onderwerpen: - - - - - - - -

Shownotes

Follow-up

Onderwerpen

Tips

Reacties

 • Rudy Van den Bergh

  Hyperspectraal cameras zijn, buiten het legale aspect, altijd het probleem geweest om drones in te zetten in de landbouw. Deze toestelletjes begonnen pas vanaf 50.000 euro en veel hoger. Het belangrijkste deel van deze kost is de research-kost versus een kleine markt. Daarom is er sinds kort een goede tip voor landbouwers die willen dronen. Parrot, bekend van de speelgoeddronetjes (die desondanks volledig configureerbare linux-machines zijn), heeft ook enkel high-end bedrijven overgenomen. Bekendste daarvan zijn de sensefly drones (13K€-40 k€), maar sinds kort leveren ze ook de Parrot Sequoia (https://www.parrot.com/us/Business-solutions/parrot-sequoia#parrot-sequoia-), een instap-hyperspectraal camera voor landbouwers van een 3.500 €. Een tweede tip, informeer je als landbouwer zeker bij ofwel een fedratie als Euka (www.euka.org) of bij een universiteit. Die helpen je op weg en zijn met interessante projecten bezig. Zo loopt er een doctoraatsproject aan de KU Leuven waarbij een drone tussen de fruitbomen doorvliegt om opbrengsten te schatten.
  Naar wetgevend kader toe, zolang je niet in een CRT-zone zit (luchthavens, militair,…) kom je weg met een klasse 2 vergunning en vluchten op beperkte hoogte zonder te veel administratieve rompslomp.

 • Tom Janssens

  Netflix tip: Escobar: El Patron Del Mal. Escobar, el Patrón del Mal (Colombian television series).
  https://goo.gl/search/Escobar,+el+Patr%C3%B3n+del+Mal voor mij beter dan Narcos en weerspiegelt ook beter de Zuid-Amerikaanse narco cultuur. Zelf naar Guatemala geweest en veel herkenbare zaken gezien.

 • Sam

  Maarten, kan jij mijn vorige feedback op deze aflevering zien en duiden als zijnde geen Spam? Ik vermoed dat Disqus niet houdt van sommige hyperlinks. De feedback betrof een tip voor Cindy, nl. De Rotonde op radio 2.

 • Ik zie helaas geen feedback staan die nog op goedkeuring zit te wachten… ^MH