Tech45 is een wekelijkse technologiepodcast.
In ongeveer 45 minuten loodst een panel geeks je door het interessantste technieuws van de voorbije week.

#331: De konijnen zijn uit het assortiment 8/03/2017

Met Maarten Hendrikx, Stefaan Lesage, Toon van de Putte en Jelle D'Hulster

Stefaan is naar Mobile World Congress geweest, Snap(chat) trekt naar de beurs, Android Pay is beschikbaar in België en gegevens opslaan in DNA is mogelijk. Weg met die SSD!

Onderwerpen: - - - - - - - - - - - - - -

Shownotes

Onderwerpen

Tips

Reacties

 • Stijn Goossens

  Over het betalen met mobile phone, smartphone.
  In delen van Afrika, Azië en Oost-Europa gebruikt men M-Pesa (M=mobile en Pesa is Swahili voor geld). M-Pesa wordt gebruikt als money-transfer, -financierings -en micro financierings service. Veel van die landen zijn cash-based samenlevingen waar M-Pesa voor meer veiligheid en minder criminaliteit zorgt en ook dat veel meer mensen kunnen deelnemen aan de formele economie. Door M-Pesa kan men geld op een rekening op hun telefoon storten, en betalen voor goederen en diensten. Je stuurt gewoon een pin-protected sms naar andere gebruikers. Westerse banken proberen uit alle macht dit systeem uit het Westen weg te houden omdat mensen meer autonoom zijn ivm het parkeren van geld, het uitgeven enzovoorts.

  Meer info: google M-pesa :)

  groeten
  stijn goossens

 • Willem

  Over betalen met NFC. In Nederland is afgelopen jaar in korte tijd het Draadloos betalen via NFC chip in je pas of op de telefoon snel gemeengoed geworden.

  Tot 25 euro per transactie kan dat zonder pincode. Ook als je na meerdere transacties over de 50 euro heen gaat moet je pincode intoetsen.

  Rekenvoorbeeld van site ABNamro
  U koopt een boek van € 25,- en betaalt zonder pincode. Direct daarna koopt u een bos bloemen van € 15,-, ook zonder pincode. Vervolgens koopt u voor 2 personen iets te eten en drinken voor € 12,50. Als u de betaalpas tegen de betaalautomaat houdt, wordt er om uw pincode gevraagd. De uitgaven van € 25,-, € 15,- en € 12,50 bedragen samen namelijk € 52,50 en overschrijden zo het maximum van € 50,-.

  Ik gebruik ook hun App Wallet waarbij je draadloos via je Android toestel kan betalen. Hier kun je kiezen om voor elke transactie een pincode in te drukken of alleen bij meer dan 25 euro.

  Over het skimmen: Dat is redelijk theoretisch. Zoals gezegd moet je al je telefoon unlocked hebben. Hij moet er echt op 1cm van de terminal gehouden worden én is zo’n persoon makkelijk te traceren. Wil je namelijk zo’n terminal gebruiken kent de bank jou gegevens want om daar gebruik van maken moet je KvK ingeschreven staan en jezelf geïdentificeerd hebben bij je bank. Dus al zou het lukken je te skimmen, dan nog is de persoon die dat deed zo gevonden.

  Al met al geen enkele angst nodig. Met briefje van 50 euro over straat lopen is onveiliger.

  Groet Willem