Tech45 is een wekelijkse technologiepodcast.
In ongeveer 45 minuten loodst een panel geeks je door het interessantste technieuws van de voorbije week.

#349: De QWERTY-klopgeest 13/07/2017

Met Toon van de Putte, Steven Op de beeck en Ruurd Sanders

Toon zit deze week aan de knoppen voor aflevering 349.

Onderwerpen: - - - - - -

Shownotes

Follow-up

Onderwerpen

Tips

Reacties

 • Bert Aerts

  In de aflevering werd gesproken over Tesla’s know-how in batterijtechnologie .
  Een batterijspecialist die ik sprak zei me net het tegenovergestelde: dat zij juist de goedkoopste herleidbare batterijen gebruiken die er bestaan – AA batterijen …
  Door met een té grote batterij te werken, bouwen ze meer marge in qua acceleratie en herlading als een perfect gedimensioneerde Li-ion batterij van de concurrentie.

  Dat doet verder niks af aan de kwaliteit van hun engineering – er blijft genoeg spitstechnologie over in het ontwikkelen van power management, of efficiëntie van elektromotoren.

 • Pieter-Jan Claeysens

  In deze aflevering was het soms wat lastig om Toon goed te verstaan. Als ik dan de volumeknop wat opendraaide kreeg ik bijna een hartstilstand toen Ruurd (zeer luid) begon te praten :).

 • Waar haal je dat precies van die AA-batterijen? Volgens mij gebruiken ze echt wel lithium – ionbatterijen. ^MH

 • Bert Aerts

  Heb me even verder geinformeerd, ik zat er -gedeeltelijk- naast. (Verhaal van de klok en de klepel …)

  Het zijn inderdaad Li-ion batterijen, maar van een technologie anno 1990 : form factor AA-batterijen ( Google eens op “lithium ion batterij 18650” ), en een chemische samenstelling van kathode en anode die vandaag als verouderd beschouwd worden.
  Beide, cel-grootte en chemische samenstelling, bepalen de belangrijkste spec’s van een batterij: capaciteit, dissipatie- en herlaadsnelheid. Hierdoor is technisch gezien hun batterij vandaag verouderd.
  Dat compenseren ze door hun batterij-pack te overdimensioneren.

  De persoon van wie ik de info heb is een chemicus die op batterijen werkt – ik heb hem voorgesteld om een technische uitleg bij jullie te komen doen, maar dat zag hij niet zitten. Hij wou wél wat contact-info van professoren van de UHasselt doorgeven, die zich specialiseren in batterijen. Interesse voor nieuwe podcast-gasten ?