Tech45 is een wekelijkse technologiepodcast.
In ongeveer 45 minuten loodst een panel geeks je door het interessantste technieuws van de voorbije week.

#81: Mijn iPhone gaat af als de koffie klaar is 16/11/2011

Het einde van de mobiele versie van Flash, Google TV is een flop en Android is het nieuwe Symbian beweert Marco in deze 81ste Tech45.

Onderwerpen: - - - - - - -

Shownotes

Onderwerpen

Tips

Reacties

  • EDODEROO

    Toch nog even een opmerking over de Google netwerk-scan.

    Jullie dachten dat het nergens voor nodig was, dat Google dat verzamelt, maar Google gebruikt deze informatie (samen met je GPS-antenne en mobiele telefoonnetwerken) om je locatie te bepalen bij diensten als Google Latitude, maar ook als je maps op je mobiele telefoon opstart. Dan kun je ook binnen, of bij slechte antenneontvangst (of als je GPS nog een minuut lang satellieten moet zoeken) zeer nauwkeurig je locatie bepalen, want in de stad zie je altijd wel 5 of meer Wifi-netwerken. Zoals altijd is deze dienst van Google gratis, en is er, net als bij het indexeren van je content op je homepage weinig op tegen dat Google dat opslaat.
    Over de privacy. Dat snapt niemand meer, en iedereen praat grotere onzin, waardoor het nog moeilijker wordt te snappen. De privacy zit ‘m van origine NIET in de opslag van netwerknamen en/of locaties. Maar om een of andere reden heeft Google vroeger met die streetview-autotjes ook flarden netwerkinformatie opgeslagen, die de wifistations uitwisselden. Dus stukken van emails, bezochte webpagina’s, etc, van het moment dat die auto langsreed. Dat is natuurlijk een heel stomme fout van Google, en dat is een privacyschending van de bovenste plank. Google is daarvoor behoorlijk voor door het stof gegaan, heeft op de kop gekregen en heeft belooft die informatie weg te gooien en het leven te beteren. Maar vreemd genoeg vinden sommige partijen nu alles waar Google naar kijkt of aan denkt al een schending van hun privacy. En als onze lieve Nederlandse regering zich er mee gaat bemoeien, die van internet en computer totaal geen kaas hebben gegeten, en die gaan in de Tweede Kamer bedisselen dat Google meer weet dan onze eigen AIVD (want daar lijkt hun reactie een beetje op), dan wordt misverstand op misverstand gestapeld. En de overheid heeft boter op het hoofd, want als de privacy van een Nederlandse burger ergens in slechte handen is, dan is het bij de overheid! Voor Belgie kan ik niet oordelen, maar het zal vast niet veel beter zijn. Gegevens worden in brakke databases bewaard, het is vaak slecht geregeld wie er allemaal bij kan, en onder het mom van terrorismebestrijding mag de overheid zo ongeveer alles opslaan wat ze maar lekker of leuk vinden. Niet echt een partij die een van de meest succesvolle bedrijven op aarde de les kan lezen. Laten we wel wezen, Google heeft eerder een stomme privacy-fout gemaakt, maar ze worden nu op iets heel anders veroordeeld. En de mensen die het hardst brullen, lijken er het minst van te weten. Het past allemaal lekker in de sfeer van de afgelopen 6 maanden waarbij Google, Apple en Micrsoft elkaar proberen zo zwart mogelijk af te schilderen, al ging het om een Russiche verkiezingscampagne. Zolang je de andere partij maar als volkomen debiel kunt afschilderen, zal niemand kijken of jezelf wel functioneert. Zo iets. Ik ben best blij dat Google mensen de mogelijkheid moet kunnen geven hun netwerk niet in de index op te nemen, net als dat mensen de mogelijkheid hebben hun website niet door Google te laten vinden. No_map, robots.txt, etc, zijn daar dan prima middelen voor. Maar voor 99.99% van de mensen is er totaal geen reden voor, en er is ook echt geen reden voor massale paniek, zoals sommige partijen nu proberen te creeeren. Laat gewoon lekker je netwerk indexeren, en geniet daarna fijn van de gratis diensten die Google daarmee voor je bouwt. En laat de privacy-waakhonden alsjeblieft echte zaken aankaarten, als die zich aandienen.