Tech45 is een wekelijkse technologiepodcast.
In ongeveer 45 minuten loodst een panel geeks je door het interessantste technieuws van de voorbije week.

#87: We gaan TV kijken 5/01/2012

Een nieuw jaar, een nieuwe aflevering van Tech45. Het was een beetje stil qua technieuws de voorbije week, maar toch hebben we meer dan een uur volgepraat.

Onderwerpen: - - - - -

Shownotes

Reacties

 • Edoderoo

  Over Wikipedia:
  De foto van Sue Gardner, waar Jan zo verliefd naar heeft gekeken (ik ook ;-), kwam pas toen de fundraiser helemaal over is. Sue Gardner is de CEO van Wikimedia, en daarom heeft zij een bedankje geschreven voor een ieder die heeft gedoneerd. Je kunt Sue Gardner ook volgen op G+, Facebook en haar eigen blog: zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Sue_Gardner

  Over de “kwaliteit”, waar daarna over werd gepraat. Heel fijn dat jullie hier snel aandacht aangeven, maar ik hoorde van alles waar ik als hardcore Wikipediaan geen weet van heb, en ik vrees dat het dus ook niet klopt.
  Er zijn wereldwijd 80 mensen in dienst van Wikipedia, en de meeste daarvan schrijven niet of nauwelijks op Wikipedia, vaak omdat ze daar geen tijd meer voor hebben. Die mensen werken dus zeker NIET aan het controleren van dingen op Wikipedia, en dat kan ook helemaal niet, daarvoor heb je namelijk 80.000 man nodig. En die mensen zijn er ook, over heel de wereld verspreid zijn er vele vele vrijwilligers die met passie van alles controleren, coördineren, formatteren, organiseren, realiseren. Ik doe veel op de Nederlandstalige Wikipedia, daar is een (online) community van een paar honderd mensen die regelmatig, vaak dagelijks, met Wikipedia bezig zijn. Wikimedia Nederland heeft ook een persoon in vaste dienst zolang het nog betaald kan worden, en een klein kantoortje in Utrecht. Deze persoon zit niet de hele dag artikelen te schrijven, maar is bezig met het regelen van zaken omtrent het vrijmaken van kennis onder een vrije licentie. Zij zal af en toe wel wat schrijven, als hobby, niet als werk.

  Over het blokkeren van “vandalen”. Alle niet-ingelogde bijdragen worden stuk-voor-stuk gecontroleerd, de achterstand is doorgaans minder dan 24 uur. Jullie luchtkasteel van vier minuten is relatief snel gevonden dus, maar met een dag is het altijd wel teruggedraaid. Het standaard beleid is daar een welkomstboodschap bij te geven, veel vandalisme is een probeerseltje van een nieuwe gebruiker. Helaas maken veel scholieren, maar ook werknemers van bedrijven misbruik van de anonieme mogelijkheid om “jantje eet peop” op artikelen te kladden. Na drie waarschuwingen volgt doorgaans pas een blokkade van een dag, dan 3 dagen, een week, 2 week, een maand, 3 maand, 6 maand en dan steeds een jaar. Voor een jaar heb je dus best al wat gevandaliseerd, en de blokkade is geen straf, maar bescherming van de inhoud van de encyclopedie. Helaas zijn veel scholen langdurig geblokkeerd, die kunnen dan niets wijzigen, en alleen lezen. Voor een school is dat doorgaans ook voldoende en dus geen probleem. Goedwillende gebruikers kunnen dan doorgaans WEL inloggen en onder hun gebruikersnaam bewerken, hoewel het technisch wel mogelijk is om dat te blokkeren. Heel veel open proxies zijn wel op voorhand geblokkeerd, omdat daar relatief veel vandalisme vandaan komt.

  Er was nog een opmerking over het teruglopende aantal editors op Wikipedia. Editors moet je hier lezen als vrijwilligers, regelmatig terugkerende gebruikers.  Of dat aantal terugloopt, en of dat erg is, is een discussie op zich. En hangt er ook vanaf hoe je telt, want iemand die 1 edit doet, is nog geen echte gebruiker, en iemand die 3 maanden achtereen 30 edits doet op een zeer beperkt aantal artikelen in mijn ogen ook niet. In mijn ervaring is het aantal vrijwilligers op de Nederlandstalige Wikipedia redelijk constant. Wel is het zo dat er nu sinds 17 dec 2011 meer dan een miljoen artikelen zijn, en het voor Jan met de Pet steeds moeilijker wordt nog iets nieuws te verzinnen om een artikeltje over te beginnen. De artikelen uit de keukenla, de gereedschapskist uit de schuur, het is allemaal wel beschreven en van een foto voorzien. Wat overblijft is steeds vaker specialistenwerk. Wellicht is het dan logisch dat het aantal vrijwilligers niet meer groeit of zelfs afneemt. Ik maak me er geen zorgen over.

  Davy had nog een opmerking over de fundraiser: zet dan reclame op Wikipedia. Dat is an sich een goede opmerking, maar de meeste vrijwilligers vinden dat erger dan vloeken in de kerk. Wikipedia is van helemaal niemand afhankelijk, behalve van zijn gebruikers. Deze neutraliteit wordt zo belangrijk gevonden, dat reclame verkeerd uitgelegd zou kunnen worden, en dat er een zeer grote groep vrijwilligers bij de eerste reclamebanner op Wikipedia ook kwaad weg zullen lopen. Aan de andere kant, alleen een Google-add (plus, om niet afhankelijk te zijn, van een paar andere add-services), alleen maar bij de zoekresultaten zetten, zou al zoveel geld genereren, dat Wikimedia het simpelweg niet meer op zou krijgen. En vergeet ook niet dat het zwaartepunt van de organisatie van Wikimedia in de Verenigde Staten ligt, waar dit soort fundraisers heel gewoon zijn. Een gemiddelde Amerikaan pakt gelijk zijn creditcard bij het zien van zo’n fundraiser-banner. Een gemiddelde Europeaan trekt een zuur gezicht en klaagt dat de banner zijn scherm effectief kleiner maakt.

  Edo de Roo,
  vrijwilliger op de Nederlandstalige Wikipedia
  edoderoo@gmail.com

 • Pingback: Apptip van de week: Myshopi « geschreven om te lezen()